Doğu ve Güneydoğu Anadolu Temsilcileri Tek Ses Oldu

  • Anasayfa
  • Haberler
  • Doğu ve Güneydoğu Anadolu Temsilcileri Tek Ses Oldu


Güneydoğu ve Doğu Anadolu firmalarının temsilcileri, TOFED’in öncülüğünde bir araya gelerek, İstanbul’da da sektörün maliyetlerinin düşürülmesi ve yolcuyu rahatsız eden çığırtkanlığın bitirilmesi çağrısı yaptı. Firma temsilcileri, sektörün geleceğinin gereksiz maliyetlerden kurtulmaya bağlı olduğuna dikkat çekti.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu firmalarının temsilcileri, 12 Nisan Çarşamba günü, TOFED’in öncülüğünde, İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı Konferans Salonu’nda bir araya gelerek sektöre önemli mesajlar verdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, sektörün bölgedeki gelişmeleri ilgiyle izlediğini belirterek; “Son üç ayda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, sektör için önemli kararlar alındı. Öyle ki bölge ile ilgili kötü algılar da değişmeye başladı. Daha önce Doğu ve Güneydoğu deyince akıllara güvenlik sorunları ve başka şeyler gelirken şimdi ise sektöre rahat nefes aldıran kararların alınıp uygulanması geliyor. TOFED olarak, aldığınız bu örnek kararlara, ‘Nasıl daha fazla destek olabiliriz’i konuşmak için sizleri memleketlerinizden buraya davet ettik. Ulusal firmalar da sizlerin bölgenizde aldığınız kararlara gıpta ile bakıyor” dedi.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN BİR MEŞALE YAKILDI

ektör için yapılan her doğru işin destekçisi olacaklarını ifade eden TOFED Denetim Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Musa Çaktır; “Güneş doğudan yükselir. Güneş bu seferde doğudan, yani medeniyetler beşiğinden doğdu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’lu firmalarımız, maliyetleri azaltma, birlik ve beraberlik noktasında bir meşale yaktılar. TOFED olarak biz de destekliyoruz. 81 ilde örgütlenmiş TOFED olarak her yerde emrinizdeyiz. Bulunduğunuz illerdeki dernek başkanlarımıza yol gösterin, harekete geçmelerini sağlayın. Amacımız, sizlere her zaman yardımcı olmak ve sizlerin sıkıntılarına gerekli mercilerde çözüm aramak” şeklinde konuştu. Sürecin nasıl başarılı bir şekilde ilerlediği hakkında bilgi veren TOFED 12. Bölge ve Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen şunları söyledi:  “4-5 ay önce bu sorunları çözmek üzere yola çıktık. Gerek bu oluşumda emeği geçen arkadaşlarımıza gerek TOFED’e teşekkür ediyorum. Doğu ve Güneydoğu Anadolulu firmaların bütün gayesi sektörün birlik ve beraberliğiydi. Kendi menfaatleri için bir şey yapmadılar. Hem firma sahipleri hem bireysel otobüsçüler bu işe hep olur tarafından bakıyor, olumlu yaklaşıyor. Yıkıcı değil, yapıcı oldular.Şehiriçi acenteler had safhadaydı, kapatıldı, lüzumsuz yere servisler artık yok. Sektörümüzün geleceği için birlik ve beraberlik düsturuyla hareket ettik. Allah’a çok şükür çoğu yerde de başardık.”

TOFED SEKTÖRÜN HİZMETİNDE

Doğu ve Güneydoğu Anadolulu firmaları uygulamaya aldıkları örnek kararlar nedeniyle tebrik ettiklerini belirten TOFED Genel Başkanı Birol Özcan; “ Sizlerin aldığı kararlar çok ciddi ve sektörün geleceğini de kapsıyor. Türkiye’deki tüm sektör mensuplarımıza da örnek oldu. TOFED olarak sektörün emrinde ve hizmetindeyiz. Şunu da bilin ki attığınız her doğru adımın da yanınızdayız. Sizleri tebrik ederken sektörümüzün geneliyle ilgili bir özeleştiri yapmak ve bir örnek vermek istiyorum. Bakın, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş mecburiyeti ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş yasağı konusunda TOFED olarak sektörümüz için çok mücadele verdik. Halen de mücadelemiz sürüyor. İlgili Bakan, müsteşar, bürokrat kim varsa hepsiyle görüşüldü, mevcut durumun bir otobüse getirdiği aylık 6 bin TL ilave maliyeti ve sektörümüzün talebini herkes biliyor. Sürecin başında firmalarımıza da çağrı yapmıştım. Her yerel firma kendi memleketinde güçlüdür, memleketinin milletvekilleriyle diyalog kurabilir. Her yerel firma kendi memleketinin milletvekilleriyle görüşsün, TBMM’de milletvekilleriyle ortak toplantı yapalım demiştim. 334 firmaya da bu konuda mektup yazmıştım. Maalesef geri dönüş olmadı.  Sektör kendi davasına sahip çıkmak zorunda. Bugün en önemli eksikliğimiz firma sahipleri maalesef sorumluluk almıyor. Sizlerin ortaya koymuş olduğu örnek bu bakımdan da çok önemli. Maliyetlerin düşmesi, çığırtkanlığın önlenerek yolcudaki kötü algının silinmesi, yolcu kaybının engellenmesi tüm sektörün ortak meselesi. Bizim de bu konudaki desteğimiz sürecek. Mayıs’ın ilk haftası, Diyarbakır veya Şanlıurfa’da bölge toplantısı yapacağız” diye konuştu.

ÖRNEK UYGULAMA TÜRKİYE’YE YAYILSIN TALEBİ

Otobüsçülük sektörünün gücünün farkında olması gerektiğini vurgulayan İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı Genel Koordinatörü Ahmet Havuz; “Otobüsçülük bu ülkenin ulaşım sisteminde bir realitedir. Ne kadar havalimanı yapılırsa yapılsın otobüsçülük devam eder, bu ülkenin otobüsçülere her zaman ihtiyacı olacak. Elinizde TOFED gibi çok önemli bir STK var ve bu imkânı değerlendirmelisiniz. Otogarlarda çığırtkanlığın artık bugün bir geçerliliği yok. Bu sektöre de yakışmıyor. ‘Neler yapılabilir’ diye esnafımızla konuşacağız. Cezadan yana değiliz, bunu esnaf olarak siz çözeceksiniz. Biz de elimizden ne geliyorsa yapıp sizlere yardımcı olalım. Otogar hepimizin ekmek teknesi. Allah hepimizden önce rızkımızı yarattı. Yolcu çığırtkanlar için gelip bilet almıyor, Otogar’a geliş amacı seyahat etmek, rızkınızda varsa zaten gelip biletini sizden alacak. Yolcuyu otobüsçülükten uzaklaştıran bu kötü algıdan el birliği ile kurtulmalıyız” dedi. Çığırtkanlığa karşı cezai müeyyideden yana olduklarını belirten Batman Otobüsçüler Derneği Başkanı Muhyeddin Altun; “Batman’da biz bu işi başardık, dileğimiz tüm sektörün buna sahip çıkmasıdır” şeklinde konuştu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki örnek kararların tüm Türkiye’ye yayılmasının firmalara bağlı olduğunu vurgulayan TOFED Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Arıkboğa şunları söyledi: “ Firmalar varsa yazıhaneciler de vardır, firmalar yoksa yazıhaneciler de yoktur. Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin’de bu sorunlar çözülmüşse, İstanbul’da da, tüm Türkiye’de de çözülebilir. Sektörümüz istikbalini düşüneceğiz ve bu işin kararını firmalar olarak kendimiz vereceğiz. Bizim dileğimiz, bunun örnek olması ve tüm Türkiye’ye yayılmasıdır.”

FİRMALAR ORTAK KARAR METNİ YAYINLADI

Toplantının sonunda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu firmalarının temsilcileri, karar metni olarak şu bildiriye imzalarını attılar: “Biz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden firma sahipleri, işletme müdürleri  ve İstanbul temsilcileri olarak 12.04.2017 tarihinde TOFED Konferans Salonunda yaptığımız değerlendirme toplantısında  haksız ve yıkıcı rekabetin önlenmesi konusunda otogarlar dışında şehrin çeşitli yerlerindeki şube ve acentelerin  kapatılması ve teşrifatçı denilen yolcu yönlendirmelerinden  yararlanmama konusunda  kararlılığımızı teyid ve ilan ediyoruz. Bu konularda  TOFED, AVTER ve resmi kurumlardan  desteklerini arz ediyor ve göreve davet ediyoruz.”

Yazar İsmi
15 Yazısı Var

BENZER YAZILAR