ÇARE TOPLU TAŞIMADA

  • Anasayfa
  • Köşe Yazısı
  • ÇARE TOPLU TAŞIMADA

ÇARE TOPLU TAŞIMADA

 Dünyanın en önemli ve nüfus yoğunluğu yüksek kentlerinde kent içi ulaşım meselesi toplu taşıma ile çözüme kavuşturulmuştur. Gerek lastik tekerlekli araçlar, gerek raylı sistemler, gerekse de deniz yolu ulaşımının toplu taşımaya yönelik kullanılması ile trafik ve kentsel hareketlilik sorununu en aza indiren Paris, Londra, Newyork gibi metropolleri örnek alan İstanbul’da da kent içi toplu taşımanın geldiği noktayı Transist Fuarı’nda gördük.

 İstanbul Kongre Merkezi’nde 1-3 Aralık tarihleri arasında Transist 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı vardı. Fuarın açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yaptığı fuar, kent içinde trafik sorununun toplu taşıma ile çözülebileceği ve kentsel hareketliliğin yine toplu taşıma ile sağlanacağı mesajlarının verildiği bir platform olarak öne çıktı.

Fuarda İstanbul gibi 15 milyon nüfus ve 30 milyona varan günlük hareketliliğin yaşandığı dünya metropolünde trafik sıkışıklığı yaşanmaması için özel araçlar yerine toplu taşımanın kullanılması gerektiğine vurgu yapıldı. Açılışa katılan Sayın Ulaştırma Bakanımız Ahmet Arslan, yaklaşık 1,5 milyar nüfusun yaşadığı bir alana 3 ila 4 saatlik uçuşla erişilebildiğine dikkat çekerken, Türkiye’nin bu köprü konumunun hakkını vermesi için projeler geliştirildiğini ifade etti.

Türkiye’de son 15 yılda karayolu ulaşımında yapılan otoyol ve bağlantı yolları hakkında bilgiler veren Arslan, yapılanlarla yetinmediklerini, Çanakkale 1915 Köprüsü’nü yaparak Marmara Denizi etrafında bir ring oluşturacaklarını ve İstanbul’un üzerinden trafik yükünü alacaklarını söyledi.

Sayın Bakan diğer taraftan da sadece Marmaray ile 170 milyonun üzerinde yolcu taşındığını, Avrasya Tüneli bittiğinde de günde ortalama 120 bin aracın geçmesini öngördüklerini dile getirdi. Tüm bu anlatılanlar, Türkiye’de artık ulaşılamayan yer kalmadığının da ispatı aynı zamanda.

Sayın Bakan’ın toplu taşımaya işaret ettiği konuşması sektörümüz açısından da önem taşıyor. Fuarda ağırlıklı olarak kent içi toplu taşıma konuşulsa da şehirlerarası karayolu yolcu taşımacıları olarak bizler de esasında bir nevi toplu taşıma yapıyoruz.  Şehirlerarası yollarda içinde sadece sürücüsünün olduğu araçların 45’inin yolcusunun bir otobüste yolculuk ettiğini varsaysak, kullanılan akaryakıtın ne denli azalacağını ve bunun ekonomiye yansımalarını düşünebiliyor musunuz?

Diğer taraftan özellikle bayram dönemlerinde ortaya çıkan bir gerçek var.  Şehirlerarasında trafiğin had safhaya çıktığı bayram dönemlerinde yaşanan trafik kazalarının pek çoğu özel otomobillerin karıştığı kazalardır.  Otobüslerimizin bu dönemlerde karıştığı kaza sayısı yok denecek kadar azdır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kaza istatistikleri de bu söylemimizi doğrulamaktadır.

Bu nedenledir ki, hem şehirlerarasında hem de şehir içinde toplu taşımayı tercih etmek herkesin her açından kazancı olmasını sağlayacaktır.

Birol ÖZCAN
0 Yazısı Var

BENZER YAZILAR