TELİF HAKLARI NEDİR, NE DEĞİLDİR?

  • Anasayfa
  • Köşe Yazısı
  • TELİF HAKLARI NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Telif hakları nedir, ne değildir?

Telif hakları ile ilgili köşe yazısını yazmaya başladığımda CNN TÜRK Televizyonu’nda nasıl öldüğü pek belli olmayan yazarımız Sabahattin Ali’nın kızı Filiz Ali konu hakkında konuşuyordu.
Eserleri her zaman yayınlanan, zaman zaman tiyatro eseri olarak oynanan, şarkı sözü olarak şiirlerinden yararlanılarak şarkı yapılan, yazarlarımızla, şairlerimizle, bizlere sesli, sessiz eserlerle sanat duyarlılığı aşılayan, gönüllerimizde yer eden sanatçılarımıza telif hakkı verilmesi mutlak gereken bir olaydır, desteklemek gerekir diye düşünüyorum. Telif hakkı o eseri yoktan ortaya çıkarana ödenmelidir ki bu aynı zamanda bir insan hakkıdır.
ANCAK, 
Telif hakkı adı altında toplumun bir başka kesimini soyup, bir nevi “Haraç”a bağlarcasına, bir koyundan birkaç post çıkarmak aynı ölçüde bir hak ihlalidir.
Şöyle ki,
Otobüsle yolcu taşımacılığı yapan bizim sektör son yıllarda yolculara hizmet etmek, gelişen hava yolu ve demiryollarına karşı yolcu sayısını korumak için otobüslerde her koltuğun arkasına ‘Koltuk ekran’ dediğimiz tv’ler konularak, radyo, tv yayınları yapılmasının teknolojik olarak önü açıldı. tv ve radyolar zaten yayınladıkları eserlerle ilgili olarak telif hakkı ödüyorlar. Bir şarkı ya da bir eserin yayınlanması için ilgili tv sahibi, radyo evi sahibi, ilgili film şirketi sahibi, gereken telif hakkını ödüyorsa, bir de bu eserleri dinleyenden de alalım fikri, halkı soymak değil de nedir?
Otobüsler ve diğer yolcu taşımacıları araçlarındaki radyo, tv’leri açtıklarında zaten ilgili medya kuruluşlarının telif ödemek zorunda oldukları eserleri dinliyorlar. Bir eser için birkaç defa telif hakkı almak ne kadar doğrudur?
Şimdi bu konuda başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmak üzere TOBB, İTO, otobüsçü dernekleri, birlik ve federasyonların üzerine önemli bir iş düşmüyor mu?
Uyumayalım lüften!
Bu sektör bu kadar sahipsiz mi?
Sayın UDHB yetkililerini bizi Taşıma Kanunu ve Yönetmelikleri ile kurumsal hale getiren bakanlığımızı, telif hakları konusunda da haklarımızı korumaya çağırıyorum.
Otobüslerde radyo dinleten, tv izletenlerden yılda 1500-2000 TL arasında haksız yere telif adı altında para istemek hangi “Akıllının” işidir acaba? Ya da kim bizim aklımızla oynuyor?
İTO oplantı salonunda Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve genel müdürlerle sektör meclisi olarak bu konuları konuşmuştuk. Şimdi otobüslerin her birinden nasıl yılda 1500- 2000 TL telif hakkı alınmalıdır diye ısıtıp ısıtıp önümüze getiriliyor.
Sektörümüzün sivil toplum örgütlerini bu önemli gelişmeler karşısında işlerini yapmaya çağırıyoruz.

Mevlüt İLGİN
0 Yazısı Var

BENZER YAZILAR